Espa - 2014-2020
Bάσει ΦΕΚ 35935/2023 τα εικονίδια των εκπτώσεων έφυγαν, οι χαμηλές μας τιμές ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ!

Βιταμίνες κατάλληλες για vegan – χορτοφάγους και όσους ακολουθούν την νηστεία της Σαρακοστής.

Βιταμίνες κατάλληλες για vegan – χορτοφάγους και όσους ακολουθούν την νηστεία της Σαρακοστής.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η νηστεία ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το κρασί. Σε γενικές γραμμές μοιάζει με τη χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Πρόκειται για δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ενώ είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Πολλές μελέτες που ασχολούνται με τη διατροφή δείχνουν ότι μια διατροφή με βάση αυτές τις τροφές μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η αλόγιστη ωστόσο αλλαγή της διατροφής κρύβει και αρκετούς κινδύνους αφού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες μικρο- και μακροσυστατικών. Εάν δεν προβλεφθεί η αναπλήρωσή τους με άλλο τρόπο, αυτές οι ανεπάρκειες μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις (υπερομοκυστεϊναιμία, ανεπάρκεια πρωτεϊνών, αναιμία, μείωση του αποθέματος κρεατινίνης στους μύες και διακοπή της περιόδου σε γυναίκες που αθλούνται εντατικά).  

Η ποικιλία στις τροφές κατά τη διάρκεια της νηστείας με πολλά όσπρια, λαχανικά και δημητριακά, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Για να καλυφθεί ωστόσο η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για βέλτιστη υγεία, η συμπλήρωση με τις σωστές βιταμίνες είναι μια λογική επιλογή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βιταμίνη Β12, η οποία προσλαμβάνεται αποκλειστικά από τα ζωικά τρόφιμα, η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε αιματολογικά και νευρολογικά συμπτώματα. Η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω των ζωικών τροφίμων είναι πλήρης. Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι πλήρεις και γι’ αυτό θα πρέπει να συνδυάζονται τροφές ή ακόμα και να καλύπτονται τα κενά με κάποιο συμπλήρωμα αμινοξέων. Ένα ακόμα πιθανό πρόβλημα είναι η βιταμίνη D. Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, όπως το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά και οι μαργαρίνες. Όταν οι εμπλουτισμένες τροφές δεν είναι διαθέσιμες συνιστάται καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, κάτι που συνιστάται ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Τέλος θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα προϊόντα σόγιας και οι μπάρες δημητριακών.

Τέλος, οι ειδικοί στα θέματα της διατροφής συνιστούν την καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος για να ληφθούν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με μια κίνηση.  Σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν και καλύπτονται από τη λήψη μιας πολυβιταμίνης είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.

Η εταιρεία Health Sign συστήνει την HS Vitamin B12, την HS Multivitamin (σύμπλεγμα βιταμινών Β), το HS Magnesium Citrate, την HS Vitamin C Plus και την HS Vitamin D3 2000iu


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Health effects of vegan diets. Craig WJ. Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1627S-1633S.
2. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649.

Οξειδωτικό Στρες και Μεταβολικό Σύνδρομο Προηγούμενο Post
Χορτοφαγική Διατροφή και Συνδυασμός Συστατικών Επόμενο Post

Γιατι Easy Pharmacy;

Ταχύτητα αποστολής
ταχύτητα αποστολής
Τηλεφωνική εξυπηρέτηση
τηλεφωνικη εξυπηρετηση
Δωρεάν μεταφορικά
Δωρεάν μεταφορικά άνω των 49€
Νο 1 Φαρμακείο σε αξιολογήσεις στην Ελλάδα
Νο 1 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εισάγετε τον κωδικό σας για να δείτε την πορεία της παραγγελίας σας!

© 2024 Easy Pharmacy.gr. All rights reserved | Κατασκευή & προώθηση ιστοσελίδας Advisable.gr

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Easy Pharmacy και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Product title

Product description

0.0€